Özellikle yurtdışında MBA veya İşletme Masterı veya Ticaret Masterı gibi İş ve İşletme odaklı Yüksek Lisans yapacak öğrencilerin geçmesi gereken en önemli sınavlardan biride GMAT Sınavıdır. GMAT veya Graduate Management Admission Test özellikle ABD deki üniversitelerin MBA bölümlerine giriş için başta kullanılsada şimdi gerek Avrupa’da gerek diğer kıtalarda bir admission kriteri olarak özellikle öne çıkmaktadır. Hatta Almanyada bile Münih Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerde artık işletme programları için GMAT sınavı istemeye başlamışlardır.
GMAT esasında sizin temel matematik ve temel sözel muhakeme yeteneklerinizi ölçen bir sınavdır ve buna uygun olarak hazırlanmak gerekir. Mesela matematik sorularında formül sormamakta ve daha çok temel bilgileri önünüzdeki probleme uyarlama yeteneğinizi test etmektedir. Örneğin Sufficiency tipi sorularda problemin çözümünden çok problemin eldeki bilgilerle çözülüp çözülemeyeceğini test etmektedir. Birde GMAT sınavının yaratıcılarının verdiği bilgilerden yola çıkarak genelde 5 olan şık sayısının hızlıca ikiye indirilebileceği ve cevabın mantık yürüterek de bu iki şık arasından seçilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
GMAT sözel kısım ise cümle düzeltme, rasyonel düşünme, ve paragraf okuma ve analizi şeklinde 3 temel soru ile karşımıza çıkmaktadır. Burada hatırlanması gereken GMAT sınavının sözel sorularının bir TOEFL gibi sizin İngilizce bilginizi ölçmediği, ve tıpkı sayısal sorularda olduğu gibi sizin düşünme yeteneğinizi ölçmeye çalıştığı hatırlanmalıdır. Yani İngilizceyi iyi bilmenşiz veya iyi ingilice eğitim almış olmanız yetmez daha çok İngilizceyi doğru düşünceyle birleştirip rasyonel uygulama yapabilmeniz gereklidir. Tabi birde essay kısmı vardır ve ana puanınızın bir parçası olmasada bir çok üniversite giriş için essay puanınıza da bakmaktadır. Burada essay yazarken sadece doğru ingilizceyi kullanmak değil aynı zamanda bir mantık silsilesi içinde essay yazmak gereklidir.
Bir çok üniversite gerek ABD’de gerek Avrupa’da ortalama 650 GMAT puanı istemektedir. Bunun altındaki puanlarla giriş yapabilmek mümkün olsada yurtdışında yüksek lisansa kabul potansiyeliniz oldukça azalacaktır. Ayrıca iyi GMAT puan alanlar sadece giriş kabulu almakla kalmamakta özellikle ABD üniversitelerinde Teaching Assistanship alarak öğrenim boyunca hem asistanlık yapmakta hemde harçlıklarını çıkartabilmektedirler. Tabii bu durumda GMAT 700 ve üstünü hedeflemek de oldukça mantıklı olacaktır. Biltek Eğitim Danışmanlığı olarak GMAT için özel birebir kurslarımız olmaktadır ve verdiğimiz çalışma programını tam uygulamanız durumunda başarmanız kesin olmaktadır. Ayrıca GMAT hazırlanma ve istediğiniz Yüksek Lisans programına başvuru için danışmanlık hizmetimizde vardır. Daha detaylı bilgi için info@biltek-egitim.com üzerinden bizle iletişim kurabilirsiniz.